Nilan rendszerek általános ismertetése

Partnerünk a NILAN Légtechnika Kft. a dániai NILAN A/S cégcsoport csúcsminőségű termékeinek hazai forgalmazója.

Aktív hőszivattyús technológiát alkalmazó légkezelő berendezésük már túlmutat az “egyszerű” hővisszanyerésen (más néven aktív hővisszanyerős szellőztetés): a légkezelő nem csak visszanyerni képes a szellőztetésből adódó hőveszteséget, hanem magas, akár COP=3,5-4-es jóságfokkal képes fűteni vagy igény esetén hűteni a befújt friss levegőt. Forrásként az elszívott elhasznált meleg levegő hőenergiáját használja fel a hőszivattyús technológia segítségével. Így a hővisszanyerős szellőztető rendszer határai kiterjednek és az átmeneti időszakban átveszik a fűtés, nyáron pedig a hűtés szerepét.

A passzívház kompakt készülék arra hivatott hogy egyetlen géppel lássa el egy passzívház teljes gépészeti igényét. A szellőztetés esetébe egy passzív kereszt-ellenáramú lemezes hőcserélő, valamint egy aktív hőszivattyús hővisszanyerő rendszer gondoskodik az elérhető legmagasabb hatásfokról. Az aktív szellőztetőnek köszönhetően komfort légfűtés és léghűtés valósítható meg.

A kompakt készülék további előnye, hogy a hőszivattyús technológiát felhasználva az épületből elszívott elhasznált levegőt, mint forrást használva meleg vizet is képes készíteni, amit saját 180 literes tartályában tárol.

A családi házak nagy részének hővesztesége meghaladja a csupán szellőző levegővel az épületbe juttatható fűtési energiamennyiséget, ezért a gyártónak erre a problémára is van megoldása. A kompakt készülékek házába egy levegő/vizes vagy talaj/vizes rendszerű felületfűtésre alkalmas hőszivattyút lehet integrálni. Továbbá lehetséges egy hagyományos elektromos kazán beépítése is, amely szintén felületfűtésre alkalmas.
A teljes passzívház gépészet nem foglal el több helyet, mint egy modern hűtőszekrény. ( 60×90 cm. )

Ipari méretű légkezelők 1200-36000 m3/h teljesítményűek. Néhány kivételével már mindegyik az aktív és mellé ráadásként a passzív hőcsöves vagy akár forgódobos hővisszanyerési technológiát is használja, amivel egy üzem, csarnok, irodaház, iskola, vagy más közintézmény energia hatékony légkezelését valóban kiemelkedő hatásfokkal tudja megoldani.